Wednesday, March 31, 2010

Future eco-cities


Zira island
Ένα ασημένιο νησί στα ανοιχτά του Azerbaijan θα στεγάσει μία από τις πλέον αναμενόμενες οικολογικές πόλεις στον κόσμο. Το project, που προβλέπεται να καλύπτει έκταση 1.000.000 τ.μ. περιλαμβάνει επτά βουνοκορφές, που παραπέμπουν στο σχήμα των διάσημων βουνών της χώρας, και θα χτιστεί σε ένα νησί στην Κασπία θάλασσα, έξω από την πρωτεύουσα Baku. Οι Δανοί αρχιτέκτονες Bjarke Ingels Group σχεδίασαν το νησί με την ελπίδα ότι θα γίνει η πρώτη πόλη της Ασίας που θα λειτουργεί με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Zira θα αποτελέσει οικολογικό πρότυπο για την αστική ανάπτυξη, αλλά και εμβληματικό ορόσημο για τη χώρα, με κόστος άνω των €3.5 δις. Το νησί θα είναι εντελώς ανεξάρτητο από εξωτερικούς πόρους, χάρη σε ένα σύστημα θέρμανσης βασισμένο σε αντλίες στη θάλασσα, φωτοβολταϊκά συστήματα τοποθετημένα σε στέγες και προσόψεις, ενσωματωμένα ηλιακά συστήματα, ανεμογεννήτριες και συγκέντρωση νερού και απορριμμάτων για εξυγίανση και επαναχρησιμοποίηση για τους κήπους.

Lilypads
Εμπνευσμένο από τα νούφαρα, το project του Βέλγου αρχιτέκτονα Vincent Caillebaut φιλοδοξεί να γίνει οικολογικό καταφύγιο για τους κατοίκους παραλιακών οικισμών και νησιών που αναμένεται να χαθούν τα επόμενα χρόνια, όπως η Πολυνησία। Η πλωτή οικο-πόλη, χωρητικότητας 50.000 κατοίκων, θα έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς θα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(ήλιος, άνεμος. Νερό). Το κέλυφος της από διοξειδίου του τιτανίου ανακυκλώνεται πλήρως και αντιδρά στη UV ακτινοβολία απορροφώντας τους ρύπους της ατμόσφαιρας. Αυτή η πλωτή πόλη πετυχαίνει θετικό οικολογικό ισοζύγιο στα θαλάσσια οικοσυστήματα, μέσω ανακύκλωσης και χρήσης συστημάτων βιολογικού καθαρισμού του νερού που χρησιμοποιείται και διαμορφώνοντας εκτάσεις ιχθυοκαλλιέργειας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των κατοίκων.
Water Building Resort
Το πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό του οικολογικού αυτού resort σε σχήμα σταγόνας δεν είναι η όψη του, αλλά το ότι θα είναι το πρώτο κτίριο στον κόσμο που θα μετατρέπει τον αέρα σε νερό. Το κτίριο που προορίζεται για παραθαλάσσιες περιοχές με ζεστό κι υγρό κλίμα, είναι εξοπλισμένο στη βόρεια πλευρά του με ένα πρωτοποριακό σύστημα που μετατρέπει τον υγρό αέρα σε καθαρό πόσιμο νερό. Στη νότια πλευρά του, φωτοβολταϊκά κρύσταλλα θα συγκεντρώνουν ηλιακή ενέργεια, επιτρέποντας το φυσικό φως των εσωτερικών χώρων του. Στο project του ισπανού αρχιτέκτονα Orlando de Urrutia προβλέπεται επίσης ένα σύστημα μετατροπής του νερού της θάλασσας και της βροχής σε πόσιμο, ενώ ένα κέντρο τεχνολογικών ερευνών, θα ελέγχει την ποιότητα του νερού. Το ξενοδοχείο, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια, οι αίθουσες συνεδριάσεων και τα SPA θα βρίσκονται σους πάνω ορόφους, ενώ ο υδάτινος κόσμος ολοκληρώνεται με ένα υποβρύχιο ενυδρείο στη βάση του συγκροτήματος.



Gwanggyo Power Centre
Οι Ολλανδοί αρχιτέκτονες MVRDV κέρδισαν το διαγωνισμό για το κέντρο της Gwanggyo, μιας νέας πόλης στην Κορέα. Το σχέδιό τους αφορά το ένα από τα δύο κέντρα της μελλοντικής πόλης, η οποία θα φιλοξενεί περίπου 770.000 κατοίκους, 35 χλμ νότια της Σεούλ. Αντίθετα με τις υπόλοιπες πόλεις της Ν.Κορέας που βρίσκονται συνήθως σε κοιλάδες όπου λιμνάζει η ατμοσφαιρική μόλυνση, το concept εδώ προβλέπει τη δημιουργία κάθετων πράσινων χώρων. Περίπου 200.000τμ κατοικιών, 48.000 τμ γραφείων, 200.000 τμ καταστημάτων, χώρων αναψυχής και πολιτιστικού περιεχομένου και 200.000 τμ χώροι στάθμευσης θα στεγαστούν σε διαφορετικά τμήματα των πράσινων πύργων του κέντρου. Κάθε πύργος θα έχει ταράτσα καλυμμένη με θάμνους και φυτά, με σκοπό την καλυτέρευση του κλίματος, προκειμένου να μειωθούν οι ανάγκες για ενέργεια και νερό. Οι προθάλαμοι σε κάθε πύργο δημιουργούν διαδρόμους για τα σπίτια και τα γραφεία, πλατείες για τα εμπορικά κέντρα και αίθουσες για τα μουσεία και τους χώρους αναψυχής.


Masdar

Λίγα χιλιόμετρα από το Abu Dhabi ξεκίνησε το 2006 η ανέγερση της Masdar. Για την ολοκλήρωση της οικολογικής πόλης που σχεδίασε το φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster & Partners, θα χρειαστούν σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις μόλις 8 χρόνια, που σημαίνει ότι σε λιγότερο από πέντε χρόνια η Masdar θα είναι πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα σχέδια, η πόλη- όπου θα απαγορεύεται η κίνηση αυτοκινήτων-στα 6χλμ² της θα στεγάζει περίπου 50.000 άτομα και 1.500 επιχειρήσεις ειδικευμένων σε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Η πόλη δεν θα εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και θα τροφοδοτείται ενεργειακά εξ’ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές. Εδώ θα λειτουργεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας υδρογόνου στον κόσμο, ένα ηλιακό εργοστάσιο αφαλάτωσης που θα καλύπτει τις κατά 60% μειωμένες σε σχέση με άλλες πόλεις ανάγκες για νερό, ενώ θα γίνουν και προσπάθειες να μηδενιστεί η παραγωγή απορριμμάτων, με τη βοήθεια προηγμένου συστήματος ανακύκλωσης.


Οι πληροφορίες προέρχονται από το 2boardmagazine07






No comments:

Post a Comment