Ακριβώς επειδή χρησιμοποιούνταν για τη λατρεία τέτοιων θεοτήτων, πιστευόταν οτι οι ναοί αυτοί ήταν και είσοδοι για τον Κάτω Κόσμο, δηλαδή σε έναν άλλο κόσμο με διαφορετική φύση που είχε τους δικούς της νόμους.
Πολλές φορές μύθοι προσπαθούσαν, όπως αυτοί οι ναοί, να συνδέσουν τους δύο κόσμους. Ένας τέτοιος ήταν και ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης. Αυτός, μάλιστα συνδέει το γεγονός με αλλαγές στη φύση του Πάνω Κόσμου. Η Δήμητρα, θεά της καλλιέργειας, της βλάστησης και της γόνιμότητας παραμέλησε τα καθήκοντα της από τη στενοχώρια της απώλειας της κόρης της. Έτσι παρουσιάστηκαν συμπτώματα χειμώνα στη γη, ενώ όταν συμφωνήθηκε να ανεβαίνει η Περσεφόνη πάνω η γη αθοφορούσε και παρήγαγε πάλι καρπούς.
Άλλοι πάλι μύθοι, προσπαθούσαν να περιγράψουν τον κόσμο στον οποίο οδηγούσαν οι κυκλικοί ναοί, με διάφορα φανταστικά ζώα, στάθμες νερών που μετακινούνταν, πλαγιές, πέτρες, φωτιά.
εικόνα απο τη wikipedia
Ακόμα, και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες, οι ρυθμοί και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που χρησιμοποιούνταν στη σύνθεση των κτηρίων αυτών συνέβαλλαν στην αίσθηση αυτή του περάσματος από μια ζωντανή κατάσταση σε μια άλλη.
No comments:
Post a Comment