Friday, February 26, 2010

secret lairs - Αρχιτεκτονική των "Κακών" και Φύση

Σε πολλές ταινίες οι κακοποιοί/ εχθροί/ τρομακτικοί ήρωες έχουν καταφύγια μέσα, ανάμεσα ή κάτω από τη φύση. Η αρχιτεκτονική πλέκεται με τη φύση, το ένα κρύβει το άλλο, πολλές φορές η φύση λειτουργεί ως εξωτερικός φλοιός που αν απομακρυνθεί κρύβει ολόκληρα συγκροτήματα, εργαστήρια, κατοικίες...
Κάποια παραδείγματα....
James Bond's villain lairs.
Μερικά από αυτά τα καταφύγια είναι προσεκτικά σχεδιασμένοι αρχιτεκτονικοί χώροι (όπως πιο πάνω).
Άλλες φορές πάλι, το καταφύγιο παραμένει ως φύση π.χ. σπηλιά και εσωτερικά διαμορφώνεται σύμφωνα με τους νόμους του... κάτοικου του, όπως για παράδειγμα (στην πιο κάτω εικόνα) η σπηλιά της Shelob στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" όπου έχει δαιδαλώδη διαμόρφωση, όπως ένας ιστός αράχνης, και κάθε κατεύθυνσή της αποτελεί παγίδα.

"Batman" - Penguin's lair
Το καταφύγιο του Penguin από την άλλη είναι ο υπόγειος χώρος της Gotham City, το καταφύγιο έχει ως φλοιό μια πόλη ολόκληρη και από κάτω της ζουν οι κακοποιοί μαζί με...μερικούς πινγκουίνους (εκτός από τα τρωκτικά που θα υπήρχαν ήδη ). Με άλλα λόγια δυο τελείως διαφορετικά οικοσυστήματα συνυπάρχουν σε διαφορετικά layers.
"The Incredibles" - Syndrome's lair.
...και μια τρισδιάστατη ταινία όπου ο κακοποιός έχει φτιάξει το εργαστήριό του κάτω από ένα ολόκληρο νησί. Ένας καταρράκτης διαχωρίζεται και γίνεται η κύρια είσοδος, καυτή λάβα παραμερίζει ανοίγοντας την αίθουσα συνεδριάσεων, υπόγεια σπηλιά αποτελεί κρυφή είσοδο, στην καρδιά του υφαιστείου φυλάσσεται ο πύραβλος, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν υπερπολυτελή δωμάτια φιλοξενίας με θέα μάλιστα τη θάλασσα.

No comments:

Post a Comment